Hírlevél

3000 Ft. levásárolható kupon minden feliratkozónak az első vásárlásból! (Minimum 10 ezer forintos vásárlás esetén.)

    h

    A fenntartható fejlődésről

    d

    A fenntartható fejlődésről

    A fenntartható fejlődés azt jelenti, hogy úgy elégítjük ki a saját szükségleteinket, hogy közben azzal nem csökkentjük a jövendő generációk képességét a saját szükségleteik kielégítésére. 

    Sokan örültünk, amikor a vattát felváltotta a betét, a szemetesvödörben az újságpapírt a műanyag zsák, a konyhát elárasztották a könnyű, olcsó és praktikus műanyag kiegészítők, és úgy egyáltalán, az életünk egész területét. 

    Mindez csupa jó szándékból történt, ahogyan a 2. világháború után az előregyártott betonpanelekből gyorsan felhúzható házak is hatékony megoldást kínáltak egy valós problémára, aztán ezek a lakótelepek most olyanok, amilyenek…

    Örültünk, hogy autónk lett, örültünk, hogy repkedhettünk már a világban, soha nem voltunk még ilyen szabadok, és közben egyre többen lettünk, az összes autónkkal, műanyag holminkkal és utazásainkkal együtt.

    Nemrég pedig ijedten szereztünk tudomást a hírekből és a dokumentumfilmekből arról, hogy hova is tartunk ezzel az őrült szabadságunkkal és fogyasztásunkkal — a saját vesztünkbe, de legalábbis az unokáinkéba biztosan.

    Ha többet vágunk ki vagy költünk vagy használunk el, akkor az nem fenntartható, és ha közben károsítjuk a környezetünket, az szintén nem az. Az, hogy kivonulunk a társadalomból és nem vásárolunk többet, egyébként szintén nem az. 

    A fenntarthatóságnak a társadalmi igények, a gazdasági fejlődés és a környezeti ügyek hármasa mindegyikére vonatkoznia kell.

    Márpedig, ha szeretnénk biztosítani azt, hogy a gyermekeink legalább ugyanolyan színvonalon éljenek, mint mi, akkor nem meríthetjük ki az erőforrásainkat, hanem meg kell őriznünk vagy bővítenünk azokat.

    Mi tehát a fenntartható?

    Például az, ha:

    • A finn Epions Oy munkaállomásaink tervezői minden ötödik íróasztal vásárlása után ültetnek egy nyírfát. 
    • A cseh Treed márka nem elvetni akarja a technológiai fejlődést, hanem olyan praktikus termékeket tervez, mint például a lebomló telefon kábel, és minden megvásárolt asztali fa telefon töltője mellé ad egy bonsai magot, illetve szintén fák ültetését vállalja.
    • Az osztrák Refished márka Kambodzsában kidobásra ítélt cement- és haleledel zsákokból készít újrahasznosítva dizájn táskákat.
    • A 3rd Diadem japán tervezője, Tsuyoshi Tanaka papírrost-kompozitból készít fésűket és ékszereket. 
    • A magyar Schusterwatch mesterei egyedileg faragott fadobozaikban méretre készült bőrcipőket, öveket és régi, felújított órákat kínálnak.
    • A svájci születésű, Londonban élő Sandra Liscio minden egyes eladott képének 20%-át a Svájci Klímavédelmi Társaságnak ajánlja fel, Svájc gyönyörű, de veszélyben lévő gleccsereinek megmentésére. 
    • De az is fenntartható, ha a francia Déglon cégtől vásároljuk a konyhai késeinket, akik élethosszig tartó garanciát vállalnak rájuk — habár a termékeik olyan jó minőségűek, hogy ezt még soha senki nem érvényesítette… 
    s

    shop a posztból

    X