Hírlevél

3000 Ft. levásárolható kupon minden feliratkozónak az első vásárlásból! (Minimum 10 ezer forintos vásárlás esetén.)

    h

    Az etikus gyártásról

    Az etikus gyártásról

    Amikor egy-egy nagyobb cég kiírja egy termékére, hogy “planet friendly”, de a termékei 90%-a egyébként nem az, akkor ők nem felelnek meg a fenntarthatóság elvének, ahogyan egyébként egyetlen fast fashion márka sem, ez eleve elvi ellentmondás, hiába is próbálják magukat zöldnek címkézni. 

    Az etikus gyártás fogalma 3 téma köré csoportosul, amikor egy-egy gyártót vizsgálunk: emberek, bolygó és állatok. 

    Ami az embereket illeti, a dolgozóknak hivatalos munkaviszonyt és legalább a minimálbért biztosítani kell, valamint normális munkaidőt, egészséges és diszkrimináció-mentes munkakörülményeket, és jogot a szakszervezethez — egyszóval, normális bánásmódot és megfelelő kompenzációt a munkájukért cserében.

    Amit a bolygóért tehetnek a gyártók, azok a következők: az üvegházhatású gázok kibocsátásának — és egyáltalán, a gyártásnak, a pazarlásnak — a visszaszorítása, a megfelelő erőforrás-, energiafelhasználás és hulladékgazdálkodás, a felhasznált anyagok és az üzleti modell fenntarthatósága, az erdők, a vizek és a környezet megóvása, vegyszerek ártalmatlanítása stb. 

    Az állatok jóllétét illetően pedig természetesen nem kísérleteznek rajtuk, valamint ha használnak is állati eredetű anyagokat, például bőrt, gyapjút, azt hogyan, milyen eljárással, illetve vállalták-e az állati termékek csökkentését.

    Nézzünk erre konkrét példákat megint a Kozycraze webshopból:

    • Az utolsó posztunkban említett CURA® Fashion vezetője, Elsa a ruhatervezés során alapanyagként kendert, organikus pamutot és selymet használ, illetve a kenderbe időnként újrahasznosított műanyagszálakat kever. Minden egyes alapanyaga tanúsítvánnyal rendelkezik, mint például GOTS (Global Organic Textile Standards), OCS (Organic Textile Standards), SBP® és HEMPCEL®.
    • Tammy és Muhanad, a Tayf Store tulajdonosai partnernek tekintik azt a mintegy 25 nyugat-törökországi kis faluban élő nőt, akik a félautomata szövőszékeket kezelik, és bojtgurításért, takarószövésért kapják a tisztességes fizetésüket.
    • A belga Bazar Bizar cég Indonéziában gyártat bútorokat és egyéb lakberendezési tárgyakat olyan természetes anyagokból, mint például vízi jácint, tengeri fű, rattan, bambusz, de gyakran az elhullott banánleveleket is feldolgozzák. Mivel a tulajdonosok, Pascale és Eddy maguk gondoskodnak a teljes gyártási folyamatról, mindent ők irányítanak a gyártástól a szállításig, így különös figyelmet tudnak fordítani a jó munkakörülményekre, a minőségi készítésre, és tisztességes bért garantálnak a dolgozóiknak.
    • A dániai Encoded Design Studio képviselői, Trine és Lone számára is fontos, hogy a Balin gyártott kollekciójuk minőségi és tartós anyagokból készüljenek, garantáltan minősített tikfából, valamint régi autók biztonsági öveiből, amelyek újrahasznosítva hevederként funkcionálnak, és őket is a Fair Trade gyártás jellemzi.
    • Az Izlandi Look Cookware lábosai készítése során visszatértek egy olyan hagyományosabb öntési technológiához, amely nem káros a számunkra vagy a környezetünkre, és amellyel mellesleg korábbi öntési hibákat is kiküszöböltek. 
    • A Studio NVD belga tervezője, Nathalie Van Damme mindig is csodálta a természetet és annak anyagait, ezért alkotta meg a letisztult és fenntartható dizájnját a konyhai étkészleteknek és edényeknek, amelyek a lassú főzés jegyében kihozzák az ételek és kávék, teák ízét.
    • A bulgáriai Bebeshore tervezői pedig 100% organikus pamutot használnak minimalista gyerekruháikhoz.
    • A horvátországi Cutie Cloud is odafigyel arra, hogy a kiságyai gyártása folyamán ne károsítsa a környezetet, és bár kínai cég, de a Makesure is nagy gondossággal jár el a teljes ellátási lánc során.
    • De ugyanígy a tisztességes kereskedelemről szól az, hogy az ugandai Zetu cég minden egyes táskája eladása után afrikai gyerekek oktatását támogatja úgy, hogy nekik SeatPack-et ajándékoz, amely egy mobil tantermi bútorrá alakítható hátizsák.

    Mindez garantálja, hogy minden egyes cég termékeit hosszan és jó érzéssel használhatod!

    shop

    X