Hírlevél

3000 Ft. levásárolható kupon minden feliratkozónak az első vásárlásból! (Minimum 10 ezer forintos vásárlás esetén.)

    h

    Hygge

    Hygge

    “A dán életérzés, amely boldoggá tesz” — ezzel a címmel és az alcímmel jelent meg Meik Wiking könyve, amelyet több lakberendezési boltban is megtalálsz. 

    A hygge kifejezés meghittséget jelent, otthonosságot, hangulatot, élményt: amikor együtt vagy a szeretteiddel, biztonságban, védve a világtól, csendben diskuráltok, teát kortyoltok, csokit eszegettek. De lehetsz éppen egyedül is, a natúr bútoraid között, a lábad alatt szőrmével, mamuszban, gyapjú zokniban, vastag pulóverben, a kedvenc foteledben, lehetőleg egy kandalló mellett, egy kis borral, némi csokival, egy jó könyvet olvasva… Főleg, ha kint még vihar is tombol, hogy tényleg átérezd a védettséget.

    Biztosan nem véletlen, hogy Dániát sorozatosan a legboldogabb nemzetek közé sorolják, és éppen ők azok, akik a hygget megalkották és élik (bár a kifejezés a norvég “jóllét” szóból ered).

    Dániának vannak problémái, ahogy a dán embereknek is, elég, ha az időjárásra vagy a magas adókra gondolunk. Azonban ez utóbbiból sokat vissza is kapnak, csökkent veszély, bizonytalanság és szorongás formájában. 

    Az így felszabadult energiát pedig arra fordítják, hogy családtagjaikkal és barátaikkal találkozzanak, gyakran valamilyen hygge boltban vagy kávézóban. 

    A személyes kapcsolatok ápolásán felül tárgyi kellékei is vannak a hyggének, ilyenek a gyertyák, amelyekből állandóan égetnek párat, nem törődve egyébként a nagyon is valós tűzveszéllyel és azzal, hogy igen sok korom kerül a levegőbe — a lényeg az érzés. Ezen felül is kedvelik a hygge világítást, amely nem lehet fehér led fény, csakis hangulatos, minél alacsonyabb hőmérsékletű, azaz sárga. Hasonlítson a napnyugtához, az égő fa vagy gyertya lángjához, és valóban, a kedvenc napszak is az aranyóra vagy a varázsóra, amikor a nap már alacsonyan áll az égen és meleg, lágy, szórt fényt ad.

    A hygge jelzőként is szolgál, remélik, hogy elég higgelyg a hálószobád, a napod vagy a találkozás a barátaiddal. Egy étterem is legyen elsősorban hygge, azaz meghitt, az, hogy szép, olcsó vagy minőségi, abszolút másodlagos. 

    De hygge az is, amikor egy hosszú hét után összebújva nézel filmet a családtagjaiddal, sétálsz valakivel, társasoztok vagy zenét hallgattok. Hygge a kitérdelt, lógó mackónadrágod is, amit sosem mutogatnál, de olyan kényelmes. Hygge lehet egy sarok is a nappaliban, vagy amikor elnéző vagy a gyerekekkel szemben, de egy intim beszélgetés, egy pillanat, a borzongással szemben a biztonság, maga a jelenlét, az élvezet, az egyenlőség köztetek, a hála érzése, a harmónia, a kényelem, a béke, az együttlét és a menedék is az. 

    Vagy amikor egy erőfeszítés után megpihensz, és ez persze azt is jelenti, hogy a munka és pihenés egyensúlyának megfelelőnek kell lennie. 

    Az is hygge, amikor a barátokkal töltött estére együtt készültök, közösen főztök, és aztán a beszélgetést sem uralja egyikőtök sem. Ellazultok és önmagatok lehettek. A hygge az introvertáltaké, nem vagytok sokan, nem vagytok hangosak, nem pörögtök, nem merültök ki. Halkabban, de elmélyültebben beszélgettek. 

    Hygge az ölelés, a csók, a szerelem is. 

    És természetesen, nagyon sok hygge étel van, maga az evés is az, de a az is, amikor édességet eszel, bűnözöl. A csokoládé, a sütemény, a tészta, a forró italok, és minden, amit odafigyeléssel készítesz.

    Hygge egyébként minden “slow” — slow fashion, slow cooking — és minden DIY is. Ruhában a lazaság, a lezserség, a gyapjú, a sál, a több réteg. Az otthonodban pedig minden, amitől szívesen maradsz otthon, a kényelmes hálószoba, egy forró fürdő, egy váza virág, a kuckós zugok, a kandalló, a természetes anyagokból készült bútorok és dekorációk, a fa, a szőrme, és minden, ami természet, de a kerámiák is, a vintage, és persze a könyvek is. Egy meleg tea, egy társasjáték, egy fényképalbum, egy jegyzetfüzet, egy kedvenc film vagy könyv és egy kellemes takaró — ezek kellenek ahhoz, hogy igazán hyggén érezd magad.

    Ha pedig kimész, maga a természet, egy kirándulás, fotózás, piknik, csillaghullás nézése, gombászás, gesztenye gyűjtése. Közösségi kert építése, grillezés barátokkal, és aztán persze az ünnepek megélése, kézzel készített ajándékokkal, és hygge az is, ha háziállatod van.

    A hygge nem drága, ellenkezőleg, bár a dán dizájn híres és igényes, minden darab mögött az érzés a fontos, a ragaszkodás, az emlékek, amelyeket csak akkor gyűjthetsz, ha jó ideig kitartasz mellettük.

    Nézd, gyorsan jön a nappal. Vöröslő nap, hold elfogyó. Értem fürdik ő.
    Értem, kinek lenni jó. Az élet nem rossz, hisz nincsen más egyebem.
    Itt a kávém, megiszom melegen.
    Dán Hygge vers.

    shop

    Comments

    • 2019.03.01.

      Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque.

      • 2019.03.01.

        Lorem ipsum ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error

    • 2019.03.01.

      Nulla facilisi. Vestibulum vel augue et augue semper commodo in et turpis. Praesent vehicula metus id velit vehicula ullamcorper. Nulla convallis ante id dolor lobortis aliquet.

    Sorry, the comment form is closed at this time.

    X