Hírlevél

3000 Ft. levásárolható kupon minden feliratkozónak az első vásárlásból! (Minimum 10 ezer forintos vásárlás esetén.)

    h

    Történetek a termékek mögött

    Történetek a termékek mögött

    Sokszor hangsúlyozzuk, hogy termékeink kézzel készülnek. Miért is olyan fontos ez számunkra?

    A fast fashion tömeges gyártásának egyik mellékterméke, hogy elvész a változatosság. Számtalanszor megesett már velünk, hogy kerestünk egy bizonyos darabot, de hiába bolyongtunk egyik boltból a másikba, bár termékből több tucat volt, az áhított darabot sehol sem találtuk.

    Ha egy pillanatra megállunk és megszemléljük a „mainstream” üzletek kínálatát, észrevehetjük, hogy tulajdonképpen mindenhol ugyanazt kínálják pár apró eltérést eltekintve. A termékek stílusa, a színvilág, a karakterek, amelyek megjelennek rajtuk, mind hasonlóak, hacsak nem ugyanolyanok. Így, ha az a szerencsétlenség esik meg velünk, hogy a stílusunk eltér az épp divatostól, akkor bizony komoly problémát jelent az új darabok beszerzése.

    A termékeket mennyiségre gyártják, a cél legfőképpen az eladási számok folytonos növelése. Ennek pedig az a következménye, hogy eltűnik a készítő a termék mögül. Míg korábban szorgos kezek hozták létre a termékeket, ma már gépek állítják elő megállíthatatlanul az újabb és újabb szezonális kínálatot. És ezért fontos számunkra, hogy termékeink jelentős része kézzel készül.

    Amikor egy terméket két kéz alkot meg, akkor a készítő személyiségének vagy életének egy darabkáját is megpillanthatjuk benne. Bár egy adott kinézettel rendelkező termék előállítása a cél, az elkészítési folyamat sosem lesz kétszer ugyanaz.

    Vannak kézművesek, akik évek tapasztalatát és gyakorlatát tudhatják magukénak, ismerik az anyagot kívülről-belülről, a technikát, és a szükséges munka eszközök hatékony használatát. Az ő kezeik már maguktól végzik a munkát, hiszen azelőtt már számtalanszor megtették a mozdulatokat, hol gyorsabban, hol lassabban. Vannak, akik még újak az alkotásban, lassú odafigyeléssel készítik el a terméket. Koncentrálnak és törekednek, hogy azok minél jobbak és jobbak legyenek.

    A tapasztalat mellett az alkotók élete is benne van a munkájukban. Sokak számára az alkotás teszi lehetővé a megélhetést, a családjuk számára a boldogulást. A fast fashion világában sokszor kerülnek a készítők kiszolgáltatott helyzetbe, amely során számukra kedvezőtlen körülmények között kell dolgozniuk. Fontosnak tartjuk az ilyen helyezetek elkerülését és olyan márkák támogatását, akik figyelnek a készítőik jóllétére és tisztességes bánásmódban részesítik őket.

    Melyek ezek a márkák? Hadd említsünk néhány példát:

    A ruhamárkák közül kiemelésre méltó a Tinku. A kínálatukban bolíviai alapka gyapjúból készült sálakat találhatsz, amelyeket szociálisan hátrányos helyzetű, felvidéki nők állítanak elő. Hagyományos technikákat használnak, így termékeikben a hagyományok is tovább élnek. Munkájukat tisztességes bérezéssel díjazzák, így a készítőknek nem kell aggódniuk a megélhetés miatt.

    Ékszerek tekintetében csodás márka a Protsaah. A kortárs ezüst ékszereket a tibeti mitológia nyolc kedvező szimbólumának geometriája és színei ihlették, 22 karátos arany és rózsa arany bevonattal választhatóak. A termékeket Tibet szívéből,  a Lhásza-völgyből származó kézműves nők készítik.A tibetiek ma még mindig ellenállnak Kína uralmának és dacolnak az elnyomással. Az ellenállókat sokszor elragadják az utcáról vagy az otthonukból, majd színlelt perek után börtönbe vetik őket. A Prothsaah börtönbe vetett foglyok feleségeit és anyáit foglalkoztatja, és ezáltal családjaik fennmaradását is segíti.

    Végül, de nem utolsó sorban néhány szó a Bazar Bizar lakberendezési márkáról, ahol szintén fontos alapelv az etikus gyártás. A termékek Balin készülnek természetes anyagokból, a vezetők nagy hangsúlyt fektetnek a jó munkakörülményekre, illetve korrekt bért garantálnak a dolgozóknak. A készítők így teljes mértékben az alkotás örömére tudnak koncentrálni.

    Törekvésünk, hogy minőségi termékeket gyűjtsünk össze a világ minden tájáról. Mégsem szeretnénk megfeledkezni a készítőkről, akik szeretetüket és tudásukat teszik az alkotásukba. Amikor tőlünk rendelsz az otthonodba, nem csupán egy terméket kapsz a sok közül. A termék, amely megérkezik hozzád egyedi lesz egy történettel, ami láthatatlanul beleolvad majd a Te életed történetébe.

    Ez is érdekelhet!

    X